Sabun asit ve bazların kimyasal reaksiyonlar sonucunda ortaya çıkan bir tuzdur. Sabun içerisindeki bu reaksiyondaki asitler yağlardan gelirken, baz ise sodyum hidroksit, potasyum hidroksit gibi bazlardan elde edilir.
Oluşan reaksiyon neticesinde asitlere saldırmaya çok istekli olan bazik sıvı yağ asitleri ile birleşerek tuza dönüşür ve tamamen yok olur. Kullandığımız kostik denilen bazların yağ asitleri ile hangi oranda sabunlaştığını bildiğimiz için miktarını doğru ayarladığımızda sabunun içerisinde hiçbir kalıntısı kalmaz.
Özellikle sabun formülündeki baz miktarının belirli oranlarda azaltarak superfat denilen işlemi gerçekleştirdiğimizde hem sabunun içerisinde kostik kalıntısı kalmadığına emin oluruz hem de sabunlaşması için kullandığımız değerli yağların sabunlaşmadan kalarak cildimize bakım yapmasını sağlarız.
Ancak kostik kullanmadan kül suyu gibi bazlar ile sabun yaparak doğal sabun olduğunu iddia edenler ise, kül suyunun yağ asitlerini ne oranda sabunlaştırdığını asla bilemezler ve bu işlemi göz kararı yaparlar. Bunun için genellikle doğal olduğu iddia edilen bu sabunların üzerinde kostik kusmasından kaynaklanan beyazlıklar görürsünüz ve bu sabunlar bazın gücü öngürülemediğinden aşırı bazik yapıda olabilirler. Bunun için her ne kadar eski yöntemler popüler görünse de bilime güvenmek her zaman daha sağlıklı sonuçlar verir.
Add comment